Tour & Concert Coaching

In deze voor muzikanten niet gemakkelijke tijd mag je van geluk spreken als je gevraagd wordt voor een tour of misschien zelfs voor een vaste plek in de band van een grote artiest. Vrijwel niemand zegt nee tegen zo’n aanbod want het is belangrijk mee te blijven draaien in de muziekscene en om voldoende inkomsten te genereren. Als muzikant weet je maar al te goed wat er van je verwacht wordt wanneer je toezegt deel te nemen aan datgeen wat op het podium neergezet moet worden. Niet alleen de hoofdartiest maar ook jij bent een belangrijk element in het geheel; zonder jou is het niet compleet.

Voldoen aan verwachtingen

Wanneer het door persoonlijke problemen of tijdelijke instabiliteit moeilijk wordt om te voldoen aan de verwachtingen kunnen de misschien reeds aanwezige angst en spanningsklachten behoorlijk toenemen, of als ze er nog niet waren, zich in korte tijd ontwikkelen tot klachten die je belemmeren je werk goed uit te voeren. Het presteren voor een groot publiek kan in deze situatie een enorme druk op je leggen. Dit gaat op de eerste plaats ten koste van je eigen welzijn, mogelijk ten koste van het contact met bijvoorbeeld je collega’s en op den duur ook ten koste van de kwaliteit van de muziek. Ook wanneer je je om welke reden dan ook niet lekker op je plek voelt in het geheel, is het goed om het gevoel dat je daarbij hebt te kunnen ventileren. Bij onenigheid binnen de groep bied ik de mogelijkheid om als coach een individueel gesprek met de betrokken personen te hebben met vervolgens de mogelijkheid om in een groepsgesprek weer nader tot elkaar te kunnen komen.

EHBO

Tijdens de coaching die ik al een aantal jaar geef in mijn praktijk sprak ik regelmatig muzikanten die kampten met bovengenoemde problemen. Wanneer je er ooit voor koos om met hart en ziel van muziek je vak te maken, dan ben je hoogstwaarschijnlijk een gevoelig mens en dat gaat dikwijls niet samen met de prestatiedruk die vaak onlosmakelijk verbonden kan zijn met het muziek maken in grote producties. Wat zou het fijn zijn als er dan iemand op locatie aanwezig is die je uit ervaring volledig begrijpt en met wie je je even kunt terugtrekken zodat je zonder angst het podium op kan. Iemand die je de gereedschappen geeft om jezelf hulp te leren bieden in de vorm van Eerste Hulp Bij Overprikkeling (of Onrust).

Ook kan het zo zijn dat bij toenemende werkdruk fysieke overbelasting een rol gaat spelen en als dit te lang aanhoudt kan dit weer overgaan in psychische spanning. Om te voorkomen dat we in dit cirkeltje van oorzaak en gevolg blijven ronddraaien is het dus van belang het gehele plaatje overzichtelijk te houden. Psychische en fysieke onbalans zijn zoals we allemaal wel eens hebben ondervonden nauw met elkaar verbonden. Om overbelasting op beide vlakken te voorkomen of te verminderen bied ik als extra mogelijkheid ontspanningsmassage en chinese hoofd, nek en schoudermassage volgens de traditionele massage tui-na aan. Hierbij worden manueel de acupunten en meridianen gestimuleerd voor een betere lichamelijke en geestelijke balans. Voor deze massages gebruik ik een massagetafel waarop je je even helemaal kunt losmaken van de drukte. Een kortere ontspanningsmassage van hoofd, nek en schouders (gewoon zittend op een stoel) is natuurlijk ook mogelijk. Dit werkt goed bij minder tijd en meer mensen die nog gauw wat ontspanning willen meepikken voor ze op moeten.

30 jaar ervaring

Het werk dat ik doe doe ik grotendeels vanuit mijn ervaring, daarnaast deed ik een opleiding tot ademcoach om mijn kennis te verbreden. Maar voornamelijk werk ik dus vanuit de ervaring die ik heb opgedaan in de meer dan dertig jaar dat ik als zangeres werk en de jaren dat ik werk als personal coach en zangcoach. Tijdens het eerste gedeelte van mijn periode in de muziek kampte ik persoonlijk met het probleem dat ik voor mijn angsten en spanning rondom een concert geen uitlaatklep had, mijn collega’s wilde ik er niet mee lastigvallen. Het feit dat ik het niet kon bespreken met een daarvoor aangesteld en op locatie aanwezig persoon was een groot gemis.

Ondertussen zijn we jaren verder en help ik anderen met o.a. dezelfde problemen vanuit mijn praktijk in Leiden. Als voordeel heb ik dat ik de taal spreek die we kennen als muzikant. Mijn werk als coach beleef ik vanuit mijn gevoel; dezelfde plek vanwaar ik mijn muziek componeer en deel met het publiek.

Zangcoaching en meer

Als zangcoach heb ik in de afgelopen tien jaar een methode ontwikkeld waarbij men kan leren zang meer vanuit het gevoel te beleven. De techniek die ik gebruik is er een die de natuurlijke werking van ons lichaam aanspreekt om zo zonder krachtsinspanning de klank te ontdekken die jij van nature in je hebt en welke dus het best bij je past; een klank die geheel vanuit ontspanning ontstaat. Vanuit mijn personal coaching, waarbij ademhaling en bewustwording een grote rol spelen, heb ik de verbinding gelegd naar mijn ervaring op zanggebied. Want wat breng je in jezelf teweeg wanneer je je openstelt voor de vloeiendheid van het musiceren en je de gedachten kunt loslaten? Behalve voor zang is deze coaching er ook voor musici die naar meer diepgang verlangen in het bespelen van hun instrument. In het kort uitgelegd nemen we als startpunt van deze coaching ademhaling, bewustwording en het gebruik van de stem, al dan niet d.m.v. zang. Zangervaring is dus niet nodig. Vervolgens wordt vanuit deze benadering met behulp van oefeningen een nieuw licht geworpen op de beleving van jouw spel. Deze coaching kan worden gegeven op ’n locatie waar voldoende ruimte en tijd geen probleem zijn.

Wat kan ik doen in de periode in aanloop naar een concert of tour:

Musici met spanningsproblemen ontvangen in mijn praktijk in Leiden of op locatie om zo de basis te leggen voor het vinden van rust en daarmee het vinden van een oplossing voor het probleem. Op deze manier zullen coachingshulp en zelfhulptechnieken gemakkelijker toepasbaar zijn tijdens de concertdagen. Na een eerste afspraak in mijn praktijk is het ook mogelijk om via facetime of Zoom sessies te hebben. In mijn praktijk werk ik met o.a. verbonden ademhaling en drukpunten om dieperliggende problematiek op te lossen, ook werk ik met hartcoherentie en bewustwordingsoefeningen en kan ik je leren hoe je jezelf kunt behandelen wanneer jij voelt dat dat nodig is.

In plaats van een eerste afspraak in mijn praktijk is het voor mij ook mogelijk om op locatie van bijvoorbeeld een repetitie aanwezig te zijn, mits er op deze locatie de gelegenheid is om in een rustige ruimte mensen te ontvangen voor een 1 op 1 sessie of groepssessie.

Wat ik kan doen tijdens de dag van een concert:

  • Altijd bereikbaar en aanwezig zijn voor diegenen die ter plekke hulp nodig hebben.
  • Bij onrust in een daarvoor aangewezen ruimte gesprekken hebben over wat er wordt ervaren.
  • Samen oefeningen doen die rust brengen waardoor klachten vrijwel meteen naar de achtergrond verdwijnen en je met ’n gerust hart het podium op kan.
  • Het leren toepassen van zelfhulptechnieken, zelfs voor wanneer je wordt overvallen door angst tijdens een concert.

Extra hulp bij fysieke spanningsklachten:

  • Ontspanningsmassage
  • Chinese hoofd, nek en schoudermassage

Voor vragen kun je contact met me opnemen via: centerfocuscoaching@gmail.com

Meer informatie over mijn coaching in Leiden?
Ga naar www.centerfocuscoaching.nl